Η Φάρμα μας

                Στις άκρες του παρυδάτιου δάσους του ποταμού Στρυμόνα της λίμνης Κερκίνης (με έδρα το χωριό Θρακικό-Ομαλό Σιντικής) σε έναν μοναδικό υγροβιότοπο, ζει ο μεγαλύτερος αριθμός νεροβούβαλων στην Ελλάδα. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αρκετά δυνατό και αυτό εξηγεί την υπερβολική ανθεκτικότητα τους σε ασθένειες. Αυτή την φυσική τους άμυνα την περνούν στα μικρά τους, μέσω του γάλακτος, οπότε και στους ανθρώπους. Η φάρμα μας καθοδηγείτε και εποπτεύετε για την τήρηση των γενετικών στοιχείων του Ελληνικού νεροβούβαλου για λογαριασμό του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ν. Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης το οποίο είναι υπεύθυνο για την τήρηση του γενεαλογικού βιβλίου των Ελληνικών Βουβαλιών. 
            Το βουβαλινό γάλα έχει ευεργετικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα σε όσους έχουν προβλήματα αλλεργιών, ψωρίασης, εκζέματα ή δυσανεξία στην λακτόζη. Το φρέσκο γάλα ειδικά συνιστάται ως τροφή αδύνατων και ασθενών ανθρώπων.  Είναι απόλυτο υγιεινό γιατί τα βουβάλι ευδοκιμούν χωρίς την ανάγκη ζωοτροφών ή αντιβιοτικών, ενώ γρασίδι, τριφύλλι και άχυρο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους. Το γάλα βουβαλιού περιέχει λιγότερο νερό, περισσότερα ολικά στερεά, λίπος και πρωτεΐνη και ελάχιστα περισσότερη λακτόζη από το γάλα αγελάδας. Λόγω της μεγαλύτερης λιποπεριεκτικότητάς του, 50-60% υψηλότερη από το γάλα αγελάδας.
            Αρκετοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η βιολογική αξία του γάλακτος του βουβάλου είναι υψηλότερη από την αξία του αγελαδινού. Επειδή από το γάλα βουβάλου απουσιάζει η καροτίνη (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α), η λευκότητά του συχνά χρησιμοποιείται για να διακρίνεται από το γάλα αγελάδας. Παρόλη όμως την απουσία της καροτίνης, το ποσοστό της βιταμίνης Α κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του αγελαδινού γάλακτος.

            Το κρέας του βουβάλου, όπως και το γάλα, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα αντίστοιχα προϊόντα που προέρχονται από τα κοινά βοοειδή. Ενώ όμως, η περιεκτικότητα σε λίπος του γάλακτος βουβάλου είναι κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με το γάλα αγελάδας, η περιεκτικότητα του κρέατος βουβάλου σε λίπος είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το κρέας των κοινών βοοειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου