Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012


Μέση Περιεκτικότητα του γάλακτος ορισμένων θηλαστικών σε βιταμίνες
Βιταμίνη
Βούβαλος
Αγελάδα
Πρόβατο
Αίγα
Άνθρωπος
Ανάλυση της Σύνθεσης του Γάλατος σε Βιταμίνες

Βιταμίνη Α(UI)
200
0.1-0.5
143
191
189.8
Θειαμίνη (Β1)
0.058
0.04
0.07
0.04
0.016
Ριβοφλαβίνη (Β2)
0.143
0.17
0.328
0.184
0.036
Νιασίνη
0.128
0.09
0.427
0.19
0.147
Βιταμίνη (Β6)
0.025
0.06
-
0.007
0.06
Παντοθενικό Οξυ
0.24
0.34
0.364
0.344
0.184
Βιοτίνη
0.0106
0.003
0.0093
0.0039
0.0008
Βιταμίνη (Β12)
0.00036
0.00042
0.000064
0.00007
0.008
Βιταμίνη C
0.21
2.09
0.43
0.15
4.3
Αρκετοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η βιολογική αξία του γάλακτος του βουβάλου είναι υψηλότερη από την αξία του αγελαδινού. Επειδή από το γάλα βουβάλου απουσιάζει η καροτίνη (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α), η λευκότητά του συχνά χρησιμοποιείται για να διακρίνεται από το γάλα αγελάδας. Παρόλη όμως την απουσία της καροτίνης, το ποσοστό της βιταμίνης Α κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα του αγελαδινού γάλακτος.

Βάση τους πίνακές, το βουβαλίσιο γάλα σε σχέση με τα άλλα γάλατα:
  1. Έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου.
  2. Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και φώσφορο, βιταμίνη Α’ και πρωτεΐνες.
  3. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι πολύ μεγαλύτερη από τα άλλα είδη γάλακτος.
  4. Περιέχει περισσότερες βιταμίνες όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου