Μέση Περιεκτικότητα του γάλακτος ορισμένων θηλαστικών
σε βιταμίνες
Βιταμίνη
|
Βούβαλος
|
Αγελάδα
|
Πρόβατο
|
Αίγα
|
Άνθρωπος
|
Ανάλυση
της Σύνθεσης του Γάλατος σε Βιταμίνες
|
|||||
Βιταμίνη
Α(UI)
|
200
|
0.1-0.5
|
143
|
191
|
189.8
|
Θειαμίνη (Β1)
|
0.058
|
0.04
|
0.07
|
0.04
|
0.016
|
Ριβοφλαβίνη
(Β2)
|
0.143
|
0.17
|
0.328
|
0.184
|
0.036
|
Νιασίνη
|
0.128
|
0.09
|
0.427
|
0.19
|
0.147
|
Βιταμίνη
(Β6)
|
0.025
|
0.06
|
-
|
0.007
|
0.06
|
Παντοθενικό
Οξυ
|
0.24
|
0.34
|
0.364
|
0.344
|
0.184
|
Βιοτίνη
|
0.0106
|
0.003
|
0.0093
|
0.0039
|
0.0008
|
Βιταμίνη (Β12)
|
0.00036
|
0.00042
|
0.000064
|
0.00007
|
0.008
|
Βιταμίνη C
|
0.21
|
2.09
|
0.43
|
0.15
|
4.3
|
Αρκετοί
ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η βιολογική αξία του γάλακτος του βουβάλου
είναι υψηλότερη από την αξία του αγελαδινού. Επειδή από το γάλα βουβάλου
απουσιάζει η καροτίνη (πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α), η λευκότητά του συχνά
χρησιμοποιείται για να διακρίνεται από το γάλα αγελάδας. Παρόλη όμως την
απουσία της καροτίνης, το ποσοστό της βιταμίνης Α κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα
με εκείνα του αγελαδινού γάλακτος.
Βάση τους
πίνακές, το βουβαλίσιο γάλα σε σχέση με τα άλλα γάλατα:
- Έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα
χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου.
- Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα
σε σίδηρο και φώσφορο, βιταμίνη Α’ και πρωτεΐνες.
- Η αντιοξειδωτική του δράση
είναι πολύ μεγαλύτερη από τα άλλα είδη γάλακτος.
- Περιέχει περισσότερες βιταμίνες
όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου